Nyårsafton

Nyårsfirandet kan bli en riktig mardröm för våra hundar, katter och deras ägare. Det finns dock många sätt att försöka lindra rädslan och motverka att nyårsafton blir alltför jobbig för den rädda hunden eller katten.

Många djurägare börjar nu att känna oro inför nyårsfirandet och dess fyrverkerier. En del hundar blir så rädda att de måste medicineras för att klara kvällen. Att enbart ge lugnande medicin är ingenting som vi vid Varekils Djurklinik rekommenderar. Många djurägare hör av sig dagarna eller dagen innan nyårsafton och vill ha tabletter som lugnar hunden. Tyvärr är detta ingen bra “quick fix”. För bästa effekt krävs mycket mer, en kombination av åtgärder.

Ta kontakt med veterinären i god tid, helst före jul för att diskutera olika alternativa åtgärder, preparat och eventuellt receptbelagda mediciner. Dessvärre blir skotträdslan hos många hundar värre med åren. På lång sikt är det bästa att försöka träna bort rädslan. Träningen bör börja långt innan nyårsaftonen. redan på sensommaren/hösten, där upplevelsen av obehagliga ljud möjligen kan tränas bort genom specialanpassad ljudträning över längre tid. De flesta av dessa hundar tycker heller inte om när det åskar t ex. Ta kontakt med din veterinär eller en hundpsykolog.

Några tips att börja med i god tid gärna i början av december:

1) Starta minst 2 veckor före nyårsafton med anpassade doftavgivare. (finns som ampull att sätta i vägguttag, spray eller halsband). Dessa avger hundens lugnande och avstressande doftferomoner. De fungerar dock inte på alla men många blir hjälpta på så vis att de inte reagerar lika starkt på smällarna. Preparaten går att köpa hos veterinär och på de flesta apotek. Motsvarande feromoner finns även till katt.

2) Ge lugnande kosttillskott. Likt doftferomonerna finns det flera ej receptbelagda, ofarliga kosttillskott på marknaden. Dessa är precis som feromonerna inget läkemedel. Börja ge katten/hunden vid samma tid som doftferomonerna. Det fungerar på många men inte alla! Observera att alla kosttillskott inte alltid kan kombineras, var noga med att kolla upp detta vid köp av flera preparat.

3) Rasta alltid hunden i koppel så länge det finns risk för smällare, så att den inte rymmer. Rasta gärna den rädda hunden ute på landet.. Tag bilen och kör ut där det är mindre smällare än i tättbebyggt område. På nyårsafton, rasta hunden i god tid, tidigt, innan smällandet börjar. För katten kan det vara att inte släppa ut den eller att stänga kattluckan. Katter kan bli rädda och springa iväg och gömma sig ute.

4) Låt hunden vara tillsammans med en orädd hund om det finns möjlighet. Förutsatt att de känner varandra sedan tidigare och känner sig trygga med varandra.

5) Placera hunden/katten i ett rum där den känner sig trygg. Ge den möjlighet att dra sig undan eller skydda sig om den vill.. Dra för gardiner eller persienner. Ha rummet upplyst. Sätt på musik eller annat ljud som överröstar ljudet från smällarna.

6) Ge hunden ett tuggben eller en leksak i god tid innan tolvslaget. Det kan ge den annat att tänka på och håller den sysselsatt.

7) Bomull eller fetvadd i öronen kan dämpa ljudet.

8) Ignorera själv smällandet och försök aktivera hunden i någon aktivitet. Ett exempel är tuggbenet. Katter kan vara nöjda om de bara får vara med men slippa allt för stor uppmärksamhet.

9) Beté dig som vanligt, ömka inte hunden (eller katten). Vi måste komma ihåg att som hundens ledare har vi ansvar för vilka signaler vi sänder till den. En rädd hund ser på sin ledare för att se hur den skall reagera. En överbeskyddande ägare/ledare som bekräftar hundens rädsla ger signaler om fara och förvärrar hundens rädsla.. Om hunden vill dra sig tillbaka, låt den göra det.

10) Det man absolut inte skall göra är att ta med hunden ut för att titta på fyrverkerierna. En orädd hund kan bli riktigt skrämd av en enda upplevelse.

11) Tag kontakt med veterinär för att diskutera receptbelagda mediciner. Läkemedlet skrivs ut av veterinär och är enbart för de riktigt rädda djuren. För att dessa skall ha effekt skall de ges i god tid innan smällandet börjar. Djur kan reagera olika på olika läkemedel och doseringar. Lugnande mediciner måste kombineras med en så lugn miljö som möjligt annars kan de få motsatt effekt

Det är viktigt att i god tid innan behovet uppstår testa den lugnande medicinen för att se vilken effekt den har på just det här djuret.

Oftast krävs en grundlig hälsoundersökning innan receptbelagda mediciner kan skrivas ut. Det är viktigt att komma ihåg att alla mediciner kan ge biverkningar och det är därför vi helst undviker dem.

Många djurägare är uppmärksamma på att hundar och katter är skotträdda på nyår. Betänk att även vilda djur och gårdsdjur kan bli skrämda av nyårsraketerna.

12)Till slut prata med grannarna om problemet, Kanske de kan ta lite mer hänsyn detta året om de vet hur starkt det på verkar djuren.