Avlivning

Vi vill hjälpa er att göra den sista svåra stunden värdig för er och ert djur.

Slutligen kommer dagen då ni är tvungna ta ett beslut när er älskade vän måste få somna in.

Det kan vara svårt och tungt att ta ställning till detta. Om ni känner er osäkra när detta ska ske är ni välkomna hit och prata med någon av våra veterinärer som kan vägleda er genom att få undersöka ert djur.

Vi vid Varekils Djurklinik har full respekt och förståelse om att det är för er som djurägare många gånger en jobbig situation. Därför försöker vi göra den här stunden så lugn och fin som möjligt.

Vi har ett avskilt rum där man i lugn och ro kan ta farväl av sin vän.

Hur går det till?

Denna stunden skall gå lugnt och värdigt till. Vi vill ta hand om er på bästa sätt.  Ni får skriva under ett godkännande på att ni vill att ert djur skall få somna in. Om ni inte har möjlighet att själva komma med djuret måste ombudet ha en fullmakt med sig från ägaren. Man kan även behöva uppvisa legitimation.

Innan vi börjar ”behandlingen” samtalar vi gärna med er för att få veta vad anledningen är till att djuret skall avlivas och hur ni vill att ert djur ska tas hand om efteråt.

Även om ni har varit med om tidigare gånger när djur tas bort, berättar vi om vad vi nu kommer att göra:

Först får ert djur en smärtstillande och lugnade spruta i nacken. Det är lite olika på hur lång tid det tar innan den verkar, ibland från ett par minuter, ibland lite längre tid. Det förekommer någon gång att man kan få fylla på dosen ifall djuret är stressat och har svårt att somna.

När djuret ligger i narkos, ges den avslutande sprutan (ett koncentrerat sömnmedel anpassat efter djurets vikt) intravenöst. Djuret somnar in djupt. Först avstannar andningen sedan slutar hjärtat att slå.

Vi lyssnar på hjärtat så att det har slutat att slå. Därefter lämnar vi rummet en stund så att ägaren får egentid med sitt djur. Det kan förekomma muskelryckningar eller en suck. Det är naturliga reflexer och är inget som djuret känner av.

Efter 5-10 minuter kommer vi tillbaka in i rummet för att en gång till lyssna på hjärtat.

Ni får stanna kvar så länge ni vill och ta farväl. Vill man inte vara med så går det bra också.

Vad händer sedan?

Man kan välja mellan tre alternativ:

*Ta med djuret hem och ombesörja begravning själv. Det är dock viktigt att veta att det är olika bestämmelser i olika kommuner om hur man får gravsätta sitt djur.

*Vanlig kremering. Ert djur kremeras tillsammans med andra djur och ni kan inte få tillbaka askan.

*Separat kremering. Djuret kremeras separat. Man får tillbaka askan i en lite urna. (papp, trä eller metall). Ni får en liten lapp där det står ett nummer. Detta nummer kommer att stå i botten på den urna ni valt så att ni kan identifiera den. Vi ringer er för avhämtning av urnan när vi har fått tillbaka den. Det kan dröja 1-3 veckor.

Läs mer här ang kremering:
https://smadjurskremering.se

FULLMAKT

Om någon annan än djurägaren kommer med djuret, krävs en fullmakt. Ladda ner och  fyll i formuläret, både djurägare och ombud. Lämmna fullmakten till personalen.